dijous, 12 de desembre del 2013

El número dels ous i la felicitat de les gallines.

Ja fa uns mesos que al supermercat vaig veure una capsa d'ous que s'anunciava com "ous de gallines felices". Potser us estareu imaginant quina mena de tests psicològics fan a les gallines per descobrir el seu grau de felicitat.

El cas és que vaig informar-me sobre els diferents modus vivendi de les gallines i vaig descobrir que cada ou té un número gravat a la closca i que el primer dígit correspon a la manera com viu la gallina. He trobat aquí una imatge que ho resumeix molt gràficament:

Després de llegir les especificacions, crec que entre el 0 i l'1 hi ha una mica de trampa perquè les diferències es troben en aspectes que no es reflecteixen en una foto. I les diferències que veiem entre les fotos (que faci sol, que la gespa sigui més alta...) no surten enlloc de la normativa.

Intentarem resumir les característiques principals de cadascuna de les 4 modalitats:

3. Gallines en gàbies. Les gàbies poden estar apilades les unes sobre les altres, tot i que condicionades adequadament per tal que els excrements no es barregin amb els ous. La densitat de gallines per gàbia és molt alta, amb un espai útil de 600 cm2 per gallina (un full de paper DIN A4 fa 615,3 cm2).

2. Gallines criades al terra. Les gallines ja no estan engabiades però segueixen tenint molt poc espai. Tant en aquest cas com en l'anterior, s'acostuma a tallar el bec a les gallines perquè no s'agredeixin entre elles.

1. Gallines camperes. Les gallines es mouen entre un corral i una zona a l'aire lliure. Tenen espai per moure's amb certa llibertat i no cal tallar els becs.

0. Producció ecològica. La forma de vida és molt semblant a l'anterior (corral i aire lliure) i la densitat de gallines també. El que varia és que un 80% del que mengen ha de provenir de l'agricultura ecològica i que no es faran servir medicaments convencionals per tractar-les.

Com us podeu imaginar, la forma de vida 3 és la més productiva i la que permetrà trobar els ous més barats al supermercat. Hi ha qui afirma que a la Unió Europea les normatives són prou estrictes com perquè aquestes condicions no afectin prou a les gallines i els ous siguin igual de saludables que els de les altres maneres.

I hi ha qui opina que hem de ser més respectuosos amb els animals que ens donen de menjar i que si no donem a les gallines un mínim d'espai és més que probable que tinguin problemes de salut que repercuteixin sobre la qualitat dels ous.

Nosaltres opinem que cal que la gent tingui el màxim d'informació i de formació sobre el que menja (per això fem aquest blog, entre altres raons). I que decideixi en conseqüència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada