dijous, 28 de novembre del 2013

El pa artesà

Fa algunes setmanes vam explicar la guerra de preus del pa. Uns grans productors havien posat a la venda pa a preu molt baix. Els petits forns es queixaven perquè deien que no podien competir. I és cert que un forn petit no pot oferir preus tan baixos.

Per això, molts forns han decidit optar per un producte diferenciat del pa barat que produeixen en massa els grans distribuïdors. Han decidit orientar el seu negoci a un tipus de client diferent, que busca aquell pa que fa olor a pa, que té la crosta cruixent i no es converteix en xiclet al cap de poques hores. Un pa que recordi al pa d'abans.


A Barcelona, el Gremi de Flequers ha creat un segell que identifica aquells forns que han decidit fer pa de forma artesana. És una manera senzilla d'anunciar al públic que aquell pa és diferent del que es trobarà al supermercat. Podeu trobar un forn artesà a través del web del Gremi.


El pa artesà no sempre és excessivament car. Podem trobar barres per un euro. I tampoc és garantia de ser millor que l'industrial, tot i que ho acostuma a ser, ja que intenta competir en qualitat i no en preu. Alguns forners artesans intenten crear pans diferenciats de la resta i això és el que li dóna un valor afegit al pa artesà i el que assegura la viabilitat del negoci.


2 comentaris:

  1. A mi no m'agrada gens el pa de supermercat, però crec que el que compro no és pas artesà com dius tu, tot i la diferència.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Els pans industrials s'acostumen a portar congelats als punts de venda, on els acaben de fer en els forns. Si el procés es fa bé i es fan servir bons ingredients, pot quedar un pa bastant acceptable, tot i que no sempre és així. En molts llocs encara fan un pa molt dolent.

      Al final és qüestió de provar els diferents forns que tinguis al costat de casa i quedar-te amb el que t'agradi més.

      Elimina