dimarts, 19 de novembre del 2013

Productes de proximitat. Raons en contra del quilòmetre zero.

Com quasi tots els debats tenen dues cares, avui donem veu a aquells que no estan del tot d’acord amb la filosofia de consumir productes de quilòmetre zero. La setmana passada vam donar arguments a favor del quilòmetre zero. A continuació us presentem alguns dels arguments que s’hi han contraposat:

  • Societat global: La tecnologia ha escurçat les distàncies del món. Antigament es creaven grans rutes marítimes i terrestres pel comerç d’espècies i altres productes que només podien comprar els rics. Avui tothom pot comprar productes de tot el món i això és una conquesta social. 
  • Més varietat: L’antic consum estacional ha estat substituït per un consum a la carta. El món ofereix diferents climes i això fa que les fruites i verdures que consumim ja no siguin únicament les de temporada. Podem tenir raïm a la primavera (ja que és tardor a l’hemisferi sud) o fruites tropicals o exòtiques tot l’any. 
  • El proteccionisme no és bo per a l’economia: si tots els països decideixen consumir productes propis, els nostres agricultors també ho tindran més difícil per exportar. Així que, a la pràctica, el proteccionisme duu a una economia de costos majors. 
  • Antixovinisme: els productes de la terra són dels millors del món? Això passa a tots els països? La intuïció diu el contrari. Hem de renunciar a consumir els millors productes només perquè són estrangers? 
  • Solidaritat: Molts països en vies de desenvolupament basen gran part de l’economia en l’exportació de productes agrícoles. Que puguin competir lliurement no és la millor ajuda que els podem donar al seu desenvolupament?

I vosaltres, consumiu productes de proximitat o de tot el món? Teniu motius diferents als que hem plantejat en aquests dos articles?

2 comentaris:

  1. D'entrada, el que ha de quedar clar és que cadascú fa el que vol amb els seus diners. El més habitual és gastar-se'ls en el producte que un considera millor, concepte que és del tot subjectiu: uns buscaran el millor preu, uns altres s'estimaran més el producte local, i els de més enllà també voldran que sigui ecològic i de comerç just, per posar tres exemples.

    S'ha establert una mica la idea que cal consumir el producte local per tal d'afavorir l'economia d'aquí, i sí, segurament en bona part això és cert. Però no podem defugir que a casa nostra, com a tot arreu, tenim penques de tota mena, i que no seria gens estrany que alguns elements s'aprofitessin de l'etiqueta de producte local per vendre'ns qualsevol cosa.

    És important que un producte sigui de quilòmetre zero, però ho és molt més que primer de tot sigui bo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Totalment d'acord, Maurici. Un dels punts que hem posat en aquest post diu que el proteccionisme no acostuma a ser bo per a una economia. I això és en bona mesura perquè si un producte només necessita ser d'aquí per ser comprat, llavors tard o d'hora deixa de ser bo i deixa de ser barat.

      Jo crec que està bé donar un cop de mà als petits productors locals però sempre que facin una feina honesta i vulguin fer bons productes.

      Elimina