dijous, 10 d’octubre del 2013

La societat del pa

Si busquéssim l’aliment més emblemàtic de la nostra gastronomia, probablement la majoria de nosaltres pensaria en el pa. És més, no es pot entendre la nostra història sense aquest aliment que molts cops fins i tot s’utilitza com a sinònim de menjar.

Et guanyaràs el pa amb la suor del teu front.
El pa nostre de cada dia.
Qui té gana, somia pa.
Maldecaps amb pa són bons de passar.

Les arrels de la civilització es troben en l’agricultura. Els cereals van permetre, com cap altre aliment, acumular provisions des d’una collita fins a la següent, de vegades més enllà i tot. Ja no calia anar canviant de territori buscant noves fonts d’aliment, així que els grups nòmades van anar assentant-se a un territori concret. Amb l’excedent va sorgir el comerç, l’artesania i una especialització cada cop més gran dins de la societat.

L’agricultura mundial es va basar principalment en tres cereals: l’arròs a l’extrem orient, el blat de moro a Amèrica i el blat a la regió Mediterrània. Atès que el cultiu de cada cereal demana una organització del treball diferent i que, en l’antiguitat, gran part de la població es dedicava a l’agricultura, és fàcil entreveure que cadascun dels tres cereals va donar lloc a un tipus diferent de societat. En aquest article de Xatakaciencia donen idees de com l'alimentació pot definir el tipus de societat.


El blat ja sostenia la civilització de l'Antic Egipte. Imatge.



En definitiva, som el que mengem i la nostra societat ha crescut a base de menjar pa. Per això, durant les següents setmanes dedicarem una sèrie d’articles al pa.

2 comentaris: