dimarts, 1 d’octubre del 2013

Per què alguns tipus de menjar ens fan fàstic?

Els éssers humans som una barreja de genètica (instint) i costum (cultura). Però el fàstic, és una reacció instintiva o apresa culturalment?

 La reacció instintiva del fàstic tindria sentit per prevenir-nos d’ingerir aliments potencialment perillosos. Ens és útil sentir repulsió cap a la carn podrida perquè això ens pot estalviar una malaltia. Menjar-nos una rata o un escarabat també ens pot transmetre alguna infecció.

No obstant això, ja sigui per necessitat o per cultura, els humans podem acostumar-nos a menjar tota una gamma d’aliments que a priori podríem considerar fastigosos.

Segur que si heu vist les pel·lícules d'Indiana Jones, recordareu aquesta escena. Segons sembla, alguns dels comensals no senten fàstic per aquest tipus de menjar. Però, com a espectadors, ens costa d'entendre que el fàstic tan intens que ens produeix aquest tipus de menjar sigui només un aspecte cultural.

Diu la FAO, i també el ministre Cañete, que els insectes són nutritius i gustosos. I, en tot cas, hem d’admetre que ens hem acostumat des de petits als ous de gallina, sense que ens faci fàstic recordar què són ni d’on surten.

2 comentaris: