dimarts, 22 d’octubre del 2013

Els aliments naturals són més sans?

Anteriorment havíem vist que és difícil dir quins aliments són naturals i quins no. Considerem que són naturals aquells productes que no porten additius del tipus E-xxx?

Els additius s'han anat incorporant a la nostra alimentació i encara avui són objecte de polèmica. Els hem de témer o es tracta d'un mite? Font.


La pregunta que ens formulem a continuació és: per què posen additius a un aliment si els additius empitjoren l’aliment? Millor que no els posin i s’estalvien una despesa, no? Bé, òbviament els posen perquè els additius milloren alguna característica del producte: el sabor, el color, la conservació, etc.

Traçant una analogia una mica marciana (ho reconec) podríem preguntar-nos si les persones “naturals” són més guapes que les que han passat pel bisturí d’un cirurgià plàstic, pel maquillador o pel photoshop.

Òbviament la intenció del cirurgià és millorar alguna part del cos de la persona. I si no ho aconseguissin sovint, no crec que la gent pagués milers d’euros per operar-se. D’altra banda, també haureu sentit molta gent que critica als que s’operen o teniu en ment alguna persona que ha passat massa cops per quiròfan.

Tornant al menjar, un producte que la natura ha fet bé i que el consumim fresc, probablement no necessiti additius. Ara bé, si volem aprofitar aliments que potser no són tan macos, o tenen un sabor menys bo o volem guardar-los al rebost durant setmanes, mesos o anys, llavors més val confiar en la química.

O dit al revés. Els productes naturals no són millors perquè no portin additius. Són millors si no els necessiten. Perquè vol dir que partíem d’una matèria prima de més qualitat i consumirem el producte fresc, abans que s’hagi deteriorat.

2 comentaris:

  1. I els edulcorants? Diuen que n'hi ha que són nocius i d'altres que no.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tots els additius alimentaris (inclosos els edulcorants) passen per controls seriosos per determinar-ne la seguretat. És cert que la seguretat 100% mai la pots tenir perquè, com vam parlar en un altre article, tot acaba sent tòxic a una dosi prou alta. I també perquè els efectes tòxics poden donar-se a llarg termini i, per tant, un additiu no tòxic, amb el temps es pot arribar a veure que sí que presenta algun problema.

      De tota manera, cal tenir en compte que els edulcorants substitueixen el sucre que és un producte natural molt perillós, especialment per a la gent amb problemes de sobrepès i diabetis. En aquests casos, probablement qualsevol edulcorant és menys perjudicial que el sucre. Per a la resta, amb moderació i dintre d'una dieta equilibrada, no passa res per menjar una mica de sucre.

      Elimina