dimarts, 8 d’octubre del 2013

Què són els aliments naturals?

Darrerament, per la televisió, podem veure molts anuncis que proclamen les bondats dels aliments naturals. La paraula “natural” té connotacions positives en bona part de la població i els publicistes ho saben. Però, sabem nosaltres què significa que un aliment sigui natural?

Podríem pensar en la natura com el conjunt de les coses vives. Per tant, si un ingredient prové directament d’un ésser viu (carn, fruita, cereal...) seria natural. En canvi, l’aigua o la sal serien ingredients no naturals. Bé, sí que es troben a dins dels teixits dels animals i les plantes però, amb aquest criteri, l’àcid clorhídric (que es troba a l’estómac) o l’amoníac (que trobem a la orina dels porcs) també serien ingredients naturals.

També podríem considerar que és natural allò que no és artificial. Però avui en dia, què hi ha que no sigui artificial?

Agafem com a exemple un pa natural. El pa creix als arbres o ha calgut la mà de l’home per elaborar-lo? Considerem la naturalesa dels seus ingredients. La farina tampoc es troba a la natura sinó que és el resultat de diversos processos artificials, des de la sembra a l’envasat. I l’aigua, potser sí que cau del cel però en la majoria de casos haurà estat potabilitzada i canalitzada.fins al lloc on es produeixi el pa.

Pa natural, directament recollit del camp.


Com veieu, la distinció entre natural i artificial acaba sent una mica artificial. No hi ha un criteri clar per dir què és un aliment natural.

Malgrat això, en propers articles intentarem descobrir si els aliments naturals són millors que els artificials.

2 comentaris:

  1. No sé si ha quedat ben explicat. La idea és que l'aigua o la sal poden existir independentment que hi hagi éssers vius o no. Mentre que hi ha altres substàncies que típicament són sintetitzades per éssers vius.

    De tota manera, en un sentit ampli, la natura existeix més enllà dels éssers vius. Per tant és difícil justificar que una substància determinada no sigui natural.

    ResponElimina