dimarts, 29 d’octubre del 2013

Amanita phalloides: el bolet mortal que va canviar el destí d'Europa.

Un dels principals perills dels nostres boscos són els bolets. Cada any, a Espanya hi ha unes 150 intoxicacions greus degudes al consum de bolets verinosos. D'aquestes, un 4% acaben sent letals.

Hi ha molts bolets verinosos, raó per la qual és aconsellable no consumir bolets que hem collit nosaltres mateixos si no els coneixem bé. Però n'hi ha un que és responsable de quasi el 90% de les morts per ingestió de bolets a Europa: l'amanita phalloides o farinera borda.

L'amanita phalloides. A mesura que creix passa de ser rodó a tenir forma de paraigües.


Aquesta mortaldat és deguda a tres factors: la seva toxicitat, la semblança a altres bolets comestibles molt apreciats i la gran proliferació que presenten als boscos de clima temperat.

Toxicitat:

La toxicitat de l’amanita phalloides es deu a dos grans tipus de compostos: les faloidines i les amanitines. Es calcula que mig bolet pot ser suficient per matar a una persona. Si bé no s’ha trobat encara cap antídot, una hospitalització a temps pot salvar la vida de l’intoxicat.


Bolets semblants:


Hi ha bolets comestibles i molt apreciats, com les puagres o els camperols, que es poden confondre amb l’amanita phalloides. De fet l’amanita phalloides també té molt bon gust, tot i que, evidentment, no val la pena córrer el risc de tastar-la.

Un d'aquests bolets és un assassí temible. Els altres dos són innocents. Us veieu capaços d'identificar l'assassí?


Víctimes colaterals:

Al 1740, l'arxiduc Carles d'Àustria va morir després de consumir un plat de bolets que probablement contenia amanita phalloides. La seva successió va desencadenar una guerra que va involucrar les principals potències europees de l'època.

Voltaire ho va resumir amb aquestes paraules:

Aquell plat de bolets va canviar el destí d'Europa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada